Antoni Gaudís Sagrada Familia

Antoni Gaudís Sagrada Familia

Sagrada Familia-kirken i Barcelona nærmer sig sin afslutning

sted
Barcelona, Spanien
Kasper Christiansen
Tekst & billede: Kasper Christiansen
29. november, 2020 (revideret udgave)

Sagrada Familia-kirken i Barcelona er Antoni Gaudís mest imponerende og utvivlsomt en af ​​Spaniens mest interessante monumenter. Gaudí byggede på kirken i en periode på 43 år uden at kunne se den færdige kirke. Nu er kirken endelig nær ved at være færdig.

Når kirken er færdig, vil den have 18 tårne, der repræsenterer de 12 apostle, de 4 evangelister, Jomfru Maria og Jesus. Der vil være tre facader, hver med en indgang: fødselsfacaden (nacimiento), korsfæstelsesfacaden (pasión) og opstandelsesfacaden (gloria). Jesustårnet vil stå oven på kirken i centrum og kommer til at måle i alt 172,5 meter - hvilket vil gøre Sagrada Familia til den højeste kirke i verden - den vil således overgå Ulm Minster med mere end 10 meter, og vil være betydeligt højere end Kölnerdomen og Katedralen i Rouen. Gaudí ønskede dog ikke at overgå de 173 meter på Montjuïc - for den skulle ikke overgå naturen, Guds værk.

''Sagrada Familia var planlagt til at blive færdig i 2026 - 100 år efter Antoni Gaudís død''

La Sagrada Familia kaldes sommetider fpr Barcelonas tredje katedral efter La Seu de la Santa Creu i la Santa Eulalia - som er Barcelonas eneste 'rigtige' katedral, her har biskoppen sit sæde - og Santa Maria del Mar (også kaldet Havets Katedral).

Hvordan kommer man til Sagrada Familia-kirken?

Det er let at komme til Sagrada Familia med enten metro (L2 eller L5), bus (fx. bus H10) eller med taxi (en taxi i Barcelona koster normalt 5-10 € inden for bygrænsen.

Fødselsfacaden på Sagrada Familia
Fødselsfacaden - La Sagrada Familias ældste facade

Sagrada Familias historie

Byggeriet på kirken begyndte den 19. marts 1882, dagens for den katolske helgen sankt Joseph, men planlægningen af byggeriet går længere tilbage end denne dato: allerede i 1866 blev den katolske forening Associació de Devots de Sant Josep grundlagt af Josep Maria Bocabella i Verdaguer. Bocabella havde besøgt Rom et par år tidligere, og turen havde gjort ham til tilhænger af Sankt Joseph. Foreningen fik mere end 600.000 medlemmer i løbet af de næste år.

Begyndelsen på opførelsen på Sagrada Familia

I 1881 købte Bocabella en grund i Barcelona, ​​og i 1882 begyndte byggeriet på la Sagrada Familia. Kirkens første arkitekt var Francisco de Paula del Villar y Lozano, en spansk arkitekt fra Murcia i den sydøstlige del af landet. Villar havde studeret arkitektur i Madrid, tog sin afgangseksamen i 1852 og flyttede til Barcelona det følgende år.

Han havde designet flere mindre sognekirker og arbejdet på korrundingen i basilikaen til kirken i Montserratklostret (Gaudí arbejdede under Villar på Montserratklosteret), og han havde restaureret de gotiske kirker Santa María del Pi i Barcelona og Santa María de Vilafranca, da han i 1877 blev udnævnt til chefarkitekt på Sagrada Familia-kirken. Men i 1883 forlod Villar projektet, efter at have bygget kirkens neogotiske krypt. Et udvalg ledet af en lærer ved arkitekturskolen i Barcelona, Joan Martorell, valgte Antoni Gaudí som ny arkitekt.

Organisk arkitektur - sneglehus-trappen i Sagrada Familia
Organisk arkitektur - den berømte sneglehus-formede trappe i Sagrada Familia
Arbejdet fortsætter efter Antoni Gaudís død

Efter Gaudís død fortsatte arbejdet under arkitekten Domènec Sugrañes i Gras, men arbejdet blev stoppet af den spanske borgerkrig (1936-1939). Efter krigen efterfulgte følgende arkitekter hinanden: Francesc Quintana, Isidre Puig Boada, Lluís Bonet i Gari og Francesc Cardoner.

I 1954 begyndte byggeriet af korsfæstelsesfacaden. Tårnene stod færdige i 1976. I 1987 begyndte den lokale billedhugger Josep Maria Subirachs og hans team at designe skulpturerne og ornamenterne i facaden

Der bygges stadig på Sagrada Familia - kranerne omkring kirken, er et fast element ved Sagrada Familia
Der bygges stadig på Sagrada Familia - kranerne omkring kirken, er et fast element ved Sagrada Familia.

De nuværende ledere af projektet er Jordi Fauli og Jordi Bonet i Armengol. Sidstnævnte er søn af søn af Lluís Bonet, der tidligere har været chefarkitekt på Sagrada Familia-kirken. Andre vigtige personer, der har arbejdet på kirken er Mark Burry fra New Zealand og billedhuggerne Jaume Busquets i Mollera fra Girona og Etsuro Sotoo fra Japan.

Josep María Subirachs og hans arbejde på Sagrada Familia

Imidlertid er det Josep Maria Subirachs i Sitjar (1927-2014), der har sat det vigtigste aftryk på kirken, og designet Korsfæstelsens-facaden. Josep María Subirachs var hovedarkitekt og begyndte at arbejde på Sagrada Familia i 1987. Læs mere om hans arbejde nedenfor i afsnittet om Korsfæstelsensfacaden.

Betaling for kirken

Betalingerne for kirken kommer ikke fra de offentlige kasser, for kirken er et rent privat projekt. Den lokale regering og rådhuset står ikke bag byggeprocessen, men skal blot godkende byggeplanerne.

I starten finansierede private donationer byggeriet, og Gaudí sagde: "Min klient (Gud) har ikke travlt" - men i 1891 ændrede en større anomym donation hele projektet, for summen var så stor, at Gaudí kunne gøre kirken til den enorme bygninger, den er i dag. I nutiden kommer pengene fra entrébilletterne.

I 2018 betalte fonden bag Sagrada Família betale 36 millioner € for at få den byggetilladelse, der aldrig var blevet givet til kirken.

Covid-19

Før pandemien Covid-19 ramte verden i 2020, var planen at kirken skulle være færdig i 2026. Men coronavirus-epidemien påvirkede kirkens økonomi (antallet af besøgende styrtdykkede i 2020, og det samme gjorde billetsalget): i 2019 brugte man 100 millioner € på byggeriet, men i 2020 blev budgettet sænket til 17 millioner €.

Taget på Sagrada Familia
Taget på Sagrada Familia - de fire centrale søjler symboliserer de fire evengelister med symbolerne en løve (Markus), en okse (Lucas), en engel/et vinget menneske (Matthæus) og en ørn (Johannes). I centrum ser man en vælving formet som en hyperboloide.

Strukturen Sagrada Familia

Den færdige kirke vil i alt have 18 spir, der repræsenterer hhv. de tolv apostle, jomfru Maria, de fire evangelister og Kristus.

De tre facader på Sagrada Familia

Den færdige kirke vil have tre forskellige facader: Fødselsfacaden, Korsfæstelsesfacaden og Opstandelsesfacaden. Da Gaudí arbejdede på kirken, ville han starte byggeriet på nativity-facaden. At starte på denne facade betød, at sandsynligheden var højere for, at kirken ville være færdig, argumenterede han, da Fødselsfacaden er mere opløftende og positiv end Passionsfacaden.

Fødselsfacaden er rettet mod nordøst, hvor solen stiger. Den stigende sol symboliserer Kristi fødsel, hvorimod lidenskabsfasaden er rettet mod sydvest hvor solen går ned, hvilket repræsenterer Kristi kære.

Fødselsfacaden

Fødselsfacaden fortæller historien om Kristi fødsel med flere motivgrupper og porticos. Gaudí selv færdiggjorde det meste af denne facade og dens mange skulpturer udformet af hans samarbejdspartner, billedhuggeren Llorenç Matamala i Piñol.

Facaden er opdelt med tre porticos dedikeret til tro (højre side), håb (venstre side) og velgørenhed (i midten). I centrum af Charity Portico ser vi den hellige familie (på spansk: la Sagrada Familia): det nyfødte barn (Kristus), Maria og Joseph. De repræsenteres sammen to dyr: en okse og et æsel, som det har været tradition siden den tidligste kristne kunst.

Sagrada Familia
Detaljer fra Fødselsfacaden: her ser vi hovedmotivet, Den Hellige Familie (på spansk: La Sagrada Familia). Kristus er blevet født, og med ham sidder Jomfru Maria og Josef og en okse og et æsel kigger på.

Øverst ser man Livets træ, et grønt træ med duer, der symboliserer fred. Længere op vil du se en pelikan og to engle, der bærer brød og vin - et symbol på nadveren. Der er også hvede og kalk med druer på tårnene - endnu et symbol på nadveren.

Pelikanen er et symbol på Kristus: ifølge en klassisk myte, hvis pelikanens unger er sultne, laver pelikanen et hul i sit eget bryst og giver blod til ungerne og er et perfekt symbol på, at Kristus ofrede sig selv for menneskeheden.

Sagrada Familia by night
The Nativity Facade of Sagrada Familia - overview of the church seen from the other side of the pond, north of the entrance, north of the entrance

På højre side af den hellige familie kommer de tre konger med gaver til Jesus, og på venstre side ser vi hyrderne. Over den hellige familie er der et kor, og vi ser i alt syv instrumenter, der fejrer Kristi fødsel. Længere op er der et grønt fyrretræ: dette er livets træ, og duer lander på træet.

Symboler på fødselsfacaden

Ovenfor har facaden andre symboler: to søjler bæres af skildpadder: en landskildpadde i retning af Tibidabo-bjerget og og en havskildpadde, der viser vejen til Middelhavet.

Tortoise at the Nativity Facade
Skildpadde under søjlerne ved Fødselsfacaden - to skildpadder er symboler på tiden og det uforanderlige, mens to kamæleoner symboliserer forandringen
Flugten til Egypten og henrettelsen af alle drengebørnene, der er under to år, er andre symboler.
The solidiers of Herodes and Jesus on Sagrada Familia
Drabet på de uskyldige børn - en romersk soldat, der dræber nyfødte børn som beskrevet i Mattæusevangeliet (2: 16-18), hvor kong Herodes beordrer henrettelsen af alle drengebørn på under to år.
Sagrada Familia by night
Fødselsfacaden på Sagrada Familia - i centrum fødslen (med Jesus, Mary og Josef), til venstre de Hellige Trekonger og til højre, hyrderne. Ovenover Den Hellige Familie ses forskellige instrumenter

Korsfæstelsesfacaden

Korsfæstelsesfacaden fortæller historien om Kristi død. Historien fortælles som et 'S' fra nederste venstre hjørne til øverste højre hjørne. Her ser man den sidste nadver, Judas kys, Ecce homo, retssagen mod Jesus og Kristi korsfæstelse. Længere oppe fremstilles Golgatahøjen med De Tre Marier, Longinus og Veronica. Øverst kan man se en bronzeskulptur af Jesus, der sidder på en bro, der repræsenterer Kristi himmelfart.

Korsfæstelsesfacaden på Sagrada Familia
Korsfæstelsesfacaden på Sagrada Familia - i centrum Kristus på korset

I nederte venstre venstre hjørne er disciplene samlet om Jesus til den sidste nadver. Længere til højre ser vi Judas' kys og ved siden af ham et kryptogram med 16 tal. Denne magiske firkant består af seksten forskellige tal og udgør en form for gåde. Hvis tallene lægges sammen fra højre til venstre, fra top til bund eller diagonalt, får man tallet 33: Jesus' alder, da han blev korsfæstet. Der er ikke mindre end 310 forskellige kombinationer, der gver tallet 33. Subirachs har designet kryptogrammet ved at tage udgangspunkt i et kryptogram, designet af den tyske renæssancekunstner Albrecht Dürer i hans gravering Melancholia I fra 1514.

The kiss of Judas and the Cryptogram
The kiss of Judas and the Cryptogram - to the right we see the kiss of Judas and to the left the cryptogram .

Men Subirachs foretager ændringer i Dürer's magiske firkant. I den tyske kunstners kryptogram er summen af kolonnerne, rækkerne og diagonalerne 34 og ikke 33 (tallene i Dürer's kryptogram er: 16-2-3-13, 5-10-11-8, 9-6-7-12 & 4-15-14-1)

Albrech Dürer's Melancolia I from 1514
Albrech Dürer's Melancolia I from 1514 - in the right corner of the engraving a cryptogram with 16 digits is found.

Overfor Judas fremstilles Peter og hans tre benægtelser og en hane. Længere til højre ses dommen, og herfra bærer Jesus korset mod Golgata.

Citater fra Bibelen

Korsfæstelsesfacaden er fyldt med symboler og citater fra Bibelen. Nedenfor finder du en af dem, der siger "El que estès fent fes-ho de pressa", eller på engelsk siger hele verset: Så snart Judas tog brødet, kom Satan ind i ham. Så Jesus sagde til ham: "Hvad du skal gøre, gør det hurtigt".

Citater fra Biblen
Citater fra Biblen - der findes adskillige citater fra Bibelen på Korsfæstelsesfacaden, her fra Johannesevangeliet (13:27): "El que estès fent fes-ho de pressa", eller på dansk: "Hvad du skal gøre, gør det hurtigt".
Veronica

Den kristne helgen Veronica er ikke beskrevet i Bibelen, men kommer fra de de såkaldte apokryf skrifter. Den kristne tradition beskriver, hvordan Veronica blev bevæget, da hun så Jesus bære korset til Golgatahøjen. Hun tilbød Jesus et slør for at tørre sveden af hans pande. Da Jesus rakte sløret tilbage til Veronica, var billedet af Kristus blevet trykt på det (se billedet nedenfor).

De romerske soldater - og minder om Star Wars

Hvis man kommer til at tænke på Star Wars, når man ser de romerske soldater på Korsfæstelsesfacaden (se billedet nedenfor), er det ikke så mærkeligt. De romerske soldaters hjelme, ligner tydeligvis Stormtroppernes og Darth Vaders hjelme.

Man kunne tro, at Subirachs var inspireret af den berømte Hollywood-film, men det er ikke tilfældet. Det er snarere omvendt: Subirachs og George Lucas, designer Darth Vader og Stormtropperne med inspiration fra den samme kilde: de berømte skulpturer på tagterrassen i Casa Milà designet af Antoni Gaudí.

Sagrada Familia: Veronica and Roman soldiers with ressemblance of stormtroppers, Star Wars
Veronica og de romerske soldater - soldaterne har stor lighed med stormtropperne i Star Wars - detalje fra Korsfæstelsesfacaden
Longinus

Sankt Longinus er den romerske soldat, der ifølge Johannesevangeliet stak en lanse i Jesus, da han hang på korset. Dermed gav han Jesus et femte sår. I Bibelen har soldaten intet navn, men i de apokryfe skrifter (Nikodemus-evangeliet) kaldes han Longinus. Denne slodat konverterede siden til kristendommen. I den katolske kirke har man bevaret flere udgaver af Longinus 'lanse - bl.a. i basilikaen Sant'Agostino i Rom.

 
Sankt Longinus på Korsfæstelsesfacaden
Sankt Longinus på Korsfæstelsesfacaden - Subirachs' version af den romerske soldat Longinus

Opstandelsesfacaden

Opstandelsesfacaden bliver den største af de tre facader, og hovedindgangen til kirken vil føre gennem denne facade, når den er færdig. Det repræsenterer Kristi opstigning til himlen. Den repræsenterer skærsilden, helvede, de syv dyder (kyskhed, udholdenhed, barmhjertighed, indsatsvilje, tålmodighed, velvilje og ydmyghed) og de syv synder (hovmod, griskhed, utugt, misundelse, fråseri, vrede og dovenskab). Andre temaer er død, endelig dom og opstandelse.

Når Opstandelses-facaden er færdig, vil den have tre indgangsporte med de kristne værdier tro, håb og kærlighed, og sætningen: "Jeg tror på en Gud, Faderen, den Almægtige, skaberen af himlen og jorden". Øverst vil der være en repræsentation af Dommedag.

Skolen designet af Gaudí

På samme grund som Sagrada Família-kirken finder man en lille skole, der blev bygget til børnene af arbejderne i kirken. Skolen blev flyttet nogle meter i 2002, og er blevet lavet om til et museum.

Taget har en interessant struktur bestående af mursten, der danner en hyperbolsk paraboloide, en geometrisk struktur, der ligner en hestesadel (eller en Pringles kartoffelchip).

Skole for arbejdernes børn, Sagrada Familia
Skole for arbejdernes børn - skolen står på samme grund som Sagrada Familia-kirken

Sagrada Familia-kirkens kirkerum og tårnene

Kirkerummet på Sagrada Familia er næsten færdigt. Størstedelen af rummet blev gjort færdig til kirkens indvielse den 7. november 2010, da Barcelona fik besøg af den tidligere pave Benedikt XVI. I alt 36 søjler bærer loftet i kirken.

I centrum af kirkeskibet ser man fire høje søjler lavet af porfyr. Disse søjler er forstærket af armeret jernbeton, og skal bære det højeste tårn, Kristustårnet.

Sagrada Familias centrale kirkerum
Sagrada Familias centrale kirkerum - på billedet ser søjler og taget

Sagrada Familia i de seneste år og i dag

Problemer under byggeprocessen

Sagrada Familia var planlagt til at have en placering lige i centrum af Barcelona, ​​og fra kirken er der samme afstand til havet og bjergene, til floden Besòs mod nord og Llobregat-floden mod syd. Så da ruten til hurtigtoget (AVE, Tren de alta Velocidad) var planlagt, viste det sig, at toget ville komme til at løbe lige under Sagrada Familia-kirken.

Mange indbyggere i Barcelona var bange for, at det ville skade bygningen, og der blev oprettet en forening kaldet l'AVE pel Litoral ("Hurtigtoget til stranden"). Imidlertid viste målinger foretaget af UNESCO, at jorden under kirken kunne bære kirkens vægt.

Et andet problem har været levering af sten til kirken: Stenbruddet uden for Barcelona, ​​der indtil da havde produceret sten til kirken, blev lukket for nogle år siden, og arbejdere fra Sagrada Familia måtte finde en sten, der havde den samme farve og samme bæreevne. Man fandt et stenbrud tæt på Liverpool i Withnell (Lancashire) i det nordvestlige England med en stenart, der var stort set identisk med den lokale sten.

Bogstaver designet af Josep María Subirachs på indgangsportalen - Korsfæstelsesfacaden
Bogstaver designet af Josep María Subirachs på indgangsportalen - detaljer fra portalen designet af billedhuggeren Josep María Subirachs, fra Korsfæstelsesfacaden.
Nyd udsigten over Sagrada Familia fra Hotel Ayre Roselló

Et lille tip til sidst: nyd den måske bedste udsigt til kirken fra det nærliggende Hotel Ayre Roselló. Hotellet har en tagterrasse, og herfra kan du nyde den smukke udsigt over kirken med en drink i hånden. Se udsigten på billedet nedenfor.

Udsigt over Sagrada Familia fra Hotel Ayre Roselló. I baggrunden Middelhavet
Udsigt over Sagrada Familia fra Hotel Ayre Roselló - udsigt til Sagrada Familia og Middelhavet
Lad os planlægge turen for din gruppe

Private guidede Ture

Hvad enten du skal ud og rejse med en gruppe venner, med familien eller firmaet kan vi hjælpe dig med at arrangere turene i eller udenfor Barcelona
Vi tilbyder et bredt udvalg af vinture

Vinture fra Barcelona

Kom på en udflugt fra Barcelona til ét af områdets mange dejlige vinhuse - vi laver ture til vinområderne Priorat, Penedès, Alella og Montsant
ialized in Tours for Private Groups
Læs flere artikler fra Barcelona Corporate Travel

Relaterede artikler om lignende emner

Guidede ture & aktiviteter i Barcelona