Kok

Ferran Adrià -

Mesterkokken fra El Bulli grundlagde sit imperium i Roses

Ferran Adrià havde hvert år 40 nye retter klar til sæsonen på El Bulli, om var der tale om gastronomi fra det ydre rum. Den berømte restaurant lå i den lille by Roses ud til kysten i det nordligere Catalonien.

I næsten et årti var Ferran Adriàs berømte restaurant El Bulli den bedste i verden. "Verdens bedste kok" og "verdens bedste restaurant" - disse titler er blevet brugt mange gange, når der er blevet snakket om Ferran Adrià. El Bulli restauranten i nærheden af Roses lukkede i juli 2011 efter i en årrække at have vundet prisen som verdens bedste restaurant af Restaurant Magazine i London.

Den danske chefkok på Noma, René Redzepi, arbejdede på El Bulli i en periode før han slog igennem med Noma.

El Bulli restauranten

Ferran Adrià blev faktisk kok ved et tilfælde. Han skulle tjene en ekstra skilling til en rejse til Ibiza og blev køkken-medarbejder. Her fik han øjnene op for gastronomiens verden og begyndte at arbejde som kok. El Bullis historie går tilbage til 1961, da stedet blev grundlagt af Dr. Hans Schilling. Navnet el Bulli henviser til de bulldogs der var ejet af Hans Schilling.

Ferran Adrià kom til restauranten i 1983. Den senere periode deles normalt ind i følgende perioder: 1984-87, 1987-93 og 1993-97. Det var i den anden periode, at det såkaldte "Nye Køkken" opstod. Det skete i tæt samarbejde med broderen Albert Adrià, der kom til at spille en stadig større rolle for restauranten, siden han begyndte at arbejde her allerede som 15-år. I den tredje periode (1993-97) fandt Ferran Adrià ifølge eget udsagn fandt frem til sin stil.

I 2010 fik danske Noma førsteprisen af Restaurant Magazine, mens el Bulli blev fik andenprisen. Men køkkenchefen på den danske restaurant, René Redzepi, havde studeret hos Ferran Adriá på el Bulli.

Der blev udviklet nye retter i vinterhalvåret

Selvom restauranten let kunne blive til en pengemaskine for millionærer, valgte Ferran Adrià og restauranten ikke at gå på kompromis. Restaurantens sæson varede fra april til oktober, og var lukket resten af året. I vinterholdet udviklede man nye retter på elBulli-taller, værkstedet. Det var praktisk talt umuligt at få palds på restauranten, for der var kun plads til 45 gæster.

Efter el Bulli ...

Siden lukningen af el Bulli har Ferran Adrià rejst verden rundt og holdt seminarer. Han har udviklet flere øl sammen med broderen Albert Adrià i samarbejde med lokale bryggerier.

Læs mere om broderen Albert Adriàs 6 restauranter i Barcelona

Artikler om Spansk Vin & Gastronomi

Vinture & vinrejser